Blog
  • Home
15
12
2017

Bonte Haas Loop 2017-2018 voor Philadelphia Zonneberg

De maandagavond recreanten wegatletiekgroep van AV Olympus’70 onder leiding van looptrainer Paul Schoenmaker organiseert rond iedere jaarwisseling in december en januari een Bonte Haas Loop voor het goede doel. In het verleden werd geld ingezameld voor de goede doelen (mensen met kanker) van de Roparun, waaraan de lopersgroep vijf keer deelnam maar waarmee enkele jaren geleden werd gestopt. De behoefte om geld in te zamelen voor een goed doel bleef, waardoor de Bonte Haas Loop in de omgeving rondom het gelijknamige eetcafé nog altijd wordt georganiseerd. Lopers en trainers overleggen jaarlijks met elkaar voor welk goede doel gelopen wordt. Dit jaar is gekozen voor het woonproject Zonneberg van de Stichting Philadelphia Zorg. Dat is een landelijke organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking die begeleiding bij wonen, werken en dagbesteding biedt. Het nieuwe woonproject voor 24 mensen, de nog te realiseren nieuwbouw op de locatie van het voormalig kinderdagverblijf De Zonnehof aan de Dr. Schaepmanstraat in Wateringen, krijgt 3 woonlagen en zal in 2019 worden geopend.

De 12 bewoners van de huidige Philadelphia-woonlocatie Essellanden, 2 geschakelde woningen in de Anijsstraat & 2 geschakelde woningen op het Bonenkruidpad met geschakelde achtertuinen, zullen naar Zonneberg gaan verhuizen. De overige 12 bewoners zullen vanuit het ouderlijk huis of van andere woonprojecten komen. Het plan voor het realiseren van de nieuwe woonlocatie Zonneberg vindt zijn oorsprong in een samenwerking tussen Wonen Wateringen, Stichting Philadelphia Zorg en een ouderinitiatief. Patricia Middendorp is nu nog woonbegeleider van de woonlocatie Essellanden, maar wordt dat van Zonneberg. “De naam Zonneberg is een samentrekking van de oude naam Zonnehof en de achternaam Van den Berg. ‘Zonne’ verwijst verder naar warmte en gezelligheid. De toevoeging ‘Berg’ is de vernoeming naar André van den Berg, de oud directeur en bestuurder van Wonen Wateringen, die dit jaar met pensioen ging. Van den Berg heeft zich altijd ingespannen voor het realiseren van woon- en dagbestedingsprojecten met een maatschappelijk doeleinde. Nadat we in 2019 verhuisd zijn zullen de 4 eengezinswoningen in Essellanden weer aan de woningmarkt worden teruggegeven. Dan komt aan bijna 20 jaar wonen in Essellanden een einde. Philadelphia was destijds, rond de eeuwwisseling, één van de wijkbewoners van het eerste uur.”

Joyce de Brabander (30) woont nu nog in Essellanden en zal in 2019 naar Zonneberg gaan verhuizen. Ze had nog nooit van de Bonte Haas Loop gehoord, maar is blij dat er geld voor Zonneberg gaat worden ingezameld. “Dat vind ik wel interessant. Ik hoorde het van Freek, mijn PB-er (persoonlijk begeleider; collega van Patricia, red.). Op de Facebook-pagina van de Bonte Haas Loop zag ik eigenlijk pas wat het is.” Joyce weet nog niet of ze (één van) beide data komt kijken en aanmoedigen. “Ik ga in het weekend vaak naar mijn moeder toe.” Patricia vult aan. “Maar Joyce, je moeder zit in de sponsorcommissie, dus misschien wil ze zelf wel komen kijken? Dan kun je mee.” Patricia vindt de belangstelling van de organisatie ‘overweldigend’. “Het is de 1e concrete actie op eigen initiatief. Ik kon even niets meer zeggen toen ik het hoorde. We willen de nieuwe locatie leuk inrichten, maar kunnen niet alles uit eigen budget realiseren. We omarmen het initiatief dan ook volledig natuurlijk. De organisatoren en lopers van de Bonte Haas Loop zijn goud waard. Ik had ook niet gedacht dat wij voor een dergelijke sponsoractie in aanmerking zouden komen.”

Patricia Middendorp & Joyce de Brabander

Patricia Middendorp en Joyce de Brabander zijn blij met de Bonte Haas Loop.

Joyce werkt 4 dagen in de week bij ‘mens-werk-match!’-bedrijf Patijnenburg en gaat in haar vrije tijd naar de sportschool. “Bij Family Sports in Wateringen doe ik één keer per week zumba en één keer per week spinnen. Met een oud bewoonster van Essellanden liep ik wel eens hard, maar sinds ze is verhuisd niet meer. Ik ga vragen of ze misschien met de Bonte Haas Loop mee wil doen!” Ze vindt het leuk om in 2019 te gaan verhuizen, maar heeft nog geen idee wat ze kan verwachten. “Ik weet dat ik een eigen woonkamer met slaapkamer apart krijg. Die heb ik nu niet. Er staat nu nog niks dus ik weet ook helemaal niet wat ik allemaal nodig heb.” Op de plek waar Zonneberg komt moet nog heel veel gebeuren. Patricia: “De school die er nu nog in zit gaat er in Kerstvakantie uit, waarna de sloop van het oude pand kan beginnen. We leven helemaal naar de nieuwbouw toe.” Patricia maakt óók deel uit van de sponsorcommissie. “Daar zitten ook familieleden van de toekomstige bewoners in. Op elke woonlaag komt een woonkamer en keuken voor 8 bewoners. We moeten één en ander nog concreter en gerichter gaan invullen. Onze eerst volgende afspraak is in januari. We willen heel graag een instructiekeuken, zodat we de bewoners zelf kunnen leren koken.” Joyce: “En mooie meubels en een vaatwasser!” Patricia: “Onlangs heb ik deelgenomen aan de Beursvloer Westland, waar ik in een marktkraam heb gestaan. Dat heeft wel contacten met en toezeggingen van bedrijven opgeleverd. Ik durf het bijna niet te vragen maar meer donaties en acties zijn van harte welkom. En uiteraard alvast bedankt voor jullie inspanningen natuurlijk.” Joyce: “En ik wil de mensen van de Bonte Haas Loop óók hartelijk bedanken!”

Philadelphia_smile

Achterop fleecevesten laat Philadelphia niets aan duidelijkheid te wensen over.

(foto’s & tekst: Alexander Wagener)

author: Alexander Wagener